fbpx
Nahrávam…

List

QVIQVEQ

Otvorený list pokrokového súdruha RsDr. Zdeňka Hořeního kolegovi, progresívnemu súdruhovi Radovi Ondřejíčkovi

Česť práci!

Milý progresívny kolega, súdruh Cynická Obluda Ondřejíček.

Píšem Vám z tohoto miesta (ešte nie je celkom isté z akého, ale o tom potom), aby som Vás podporil vo Vašom každodennom úsilí a vyslovil Vám vďaku za pokrok a progres, ktorého ste denno – denným garantom.

Každého z nás občas prepadne pocit márnosti a beznádeje, pocit, že sa naše dielo nedarí, že sme ešte pre svet neurobili dosť. Z osobných rozhovorov viem, že sa tomu nevyhli ani velikáni, akými boli súdruhovia Gottwald, Plojhar, Fojtík a mnohí ďalší. Súdruh Štrougal občas aj zaplakal!

Vy však ale na takéto pochybnosti nemáte najmenší dôvod!

Čo sme sa len my nabojovali – aj v našom ústrenom tlačovom orgáne, v Rudom Práve – s klérofašistickým morom. Koľko článkov a odhalení! Koľko pochvalných petícií občanov ku krásnym akciám „K”, „P” a „R”. Biskupské stolce sme nechali vyprázdniť, kňazov sme po vysokej škole poslali na dvojročnú vojnu k PTP, neexistovalo, aby bol sudca, policajt, alebo hoci len sprostý učiteľ na základke členom cirkvi. Obyčajných občanov sme nútili podpisovať vyhlásenia, že sú s náboženskou otázkou vysporiadaní. Nikto nemohol skončiť vysokú školu bez absolvovania vedeckého ateizmu.

Je pravda, urobili sa aj chyby.

Nemali sme nazývať cirkevných pohlavárov agentami Vatikánu. Sám veľký genralissimus Stalin predsa jasne povedal, že pápež nemá nijaké motostrelecké divízie. Taktiež sebakriticky uznávam, že sme katolíckeho kňaza vymenovali za ministra zdravotníctva. Na druhej strane – bol exkomunikovaný a alkoholik a v roku 1957 ukončil stredovek podpisom zákona o legalizácii dovtedy protizákonných potratov.

Podstatné sú však výsledky – a tie neboli dobré!

Kostoly plné, podzemná cirkev všade rozlezená, katolíckeho disentu viac ako toho obyčajného, tajné vysviacky na dennom poriadku! Naše zákazy náboženskej literatúry spôsobili, že ju čítali skoro všetci. Skončilo to sviečkovou demonštráciou a pádom nášho milovaného spoločenského systému vedeného jediným naozaj vedeckým svetonázorom.

Nedarilo sa. 

Ale Vy milý progresívny súdruh Ondřejíček ste to chytili za správny koniec! Je pravda, že sa zmenila doba. Za našich čias jednoducho nebolo možné, aby sme v Rudom Práve rovno napísali, že kresťania sú postihnutí, alebo že sú… No vidíte, ani teraz mi to ešte nejde do pera… No veď viete, akým slovom ste ich to výstižne nazvali. To slovo sa začína na k a končí na okoti.

Tiež o pedofílii a homosexualite sa v našom tlačovom orgáne nepísalo ani nežartovalo.  Nanajvýš tak v krimi rubrike na predposlednej strane.

Vaše výsledky sú však napriek tomu jednoznačne lepšie. Kostoly poloprázdne, tristotisíc katolíkov menej, nijaká kresťanská strana v parlamente. Ak sa niekto verejne prizná, že je veriaci, sociálne siete ho zlikvidujú. Náboženskej literatúry tony, nečíta to nikto. Ostatne – nikto už nečíta nič čo je vytlačené na papieri. Skrátka – problém boja s tmárskym náboženstvom ste správne uchopili a vytiahli na svetlo Božie sveta… Čo to trepem! Na svetlo Prírody sveta. Boh predsa neexistuje.

Ak by ste boli niekde vo vnútri na pochybách (asi sa to môže stať, vraj sa tí kresťania dokážu modliť za hocikoho), tak mi verte, že naozaj neexistuje! Počas celého môjho úspešného kariérneho ani osobného života som ho nikdy nevidel a ani nepocítil jeho prítomnosť, alebo pôsobenie. Nevidel ho ani súdruh Gagarin, na Zemi ani vo vesmíre.

Dokonca ani teraz, tu na tomto mieste kde sa už skoro rok nachádzam ho nikde nevidím.

Šíria sa tu síce také fámy, že niekde inde, na inom, krajšom a šťastnejšom mieste On je, ale to nie je nijako overené. Pýtal som sa skoro všetkých, čo tu so mnou sú.

Boha nevideli súdruhovia Husák, Ceaușescu, Brežnev a dokonca ani Fučík a ten (hoci som ho už tiež  dlhšie nevidel) má z nás predsa najlepší zrak. Je však pravda, že tu v tomto šere dovidieť s námahou na koniec nosa.

A tak Vám milý progresívny súdruh a kolega Cynická Obluda Ondřejíček želám do Vašej ďalšej práce mnoho úspechov a dúfam, že sa niekedy s Vami uvidím aj osobne. Súdruhovia Honecker, Che Guevara aj Urválek sa k zdravici pripájajú a tešia sa na výmenu skúseností. 

Vencerémos a Česť Práci!

01/02/2021

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.