fbpx
Nahrávam…

Sloboda

QVIQVEQ

Preberáme tu v ostatnom čase rôzne spoločenské fenomény a občas s údivom zisťujeme, že nie všetko je také, ako to na prvý pohľad vyzerá. O slobode to platí dvojnásobne. Opýtajte sa koho chcete, každý vám bez rozmyslu potvrdí, že je pre neho sloboda na prvom mieste.

Je to naozaj tak?

V legendárnom filme Pacho hybský zbojník je takáto scéna: Gróf Erdödy bije poddaného bičom po chrbte. Príde Pacho (a viete, že sa priezviskom volá Matrtaj?), Erdödymu bič vytrhne, ale bitý poddaný ho zasa vyrve z ruky Pachovi, vráti Erdödymu a ešte aj vytrčí miesto, kde ho má Erdödy biť.

Autori (Lasica a Satinský) tu chceli poukázať na obecnú ľudskú vlastnosť, že nie každý o slobodu naozaj stojí.

V dnešnej dobe technického pokroku a liberálnej demokracie je to však so slobodou trošku zložitejšie. Objavilo sa totiž nepreberné množstvo rôznych slobôd a jeden už ani nevie, v čom všetkom je slobodný a v čom nie.

Máme napríklad slobodu slova, zhromažďovania, obchodu, vlastného názoru… Mali sme aj prezidenta Svobodu. A Werich a Voskovec niekedy v roku 1933 spievali:

„Více nežli sláva

víc než polní tráva

je občanská svoboda.

Nikdy se nezdaří

zavřít ji v žaláři

svoboda se nepoddá.

:Na nás neplatí ni pouta okovy ni řetězy.

Pouta rezatí a svoboda v řetězech nevězí.

Ta spoutat se nedá

vždycky bourat se dá

hlavou.

Pouta zrezatí

staré železo na nás neplatí:”

A tak ako mnohé iné ich texty, aj tento akosi trafil vedľa.

Voskovec nemal v úmysle overovať si, či počas budovania komunizmu naozaj „Pouta rezatí a svoboda v řetězech nevězí” a emigroval. Werich zostal a na vlastnej koži zistil, že človek by nemal – a to je poučením aj pre dnešných podobných nadšencov – bez rozmyslu búrať to, čo funguje. Môže sa mu to totiž podariť. Za Beneša možno platilo: „Nikdy se nezdaří zavřít ji v žaláři svoboda se nepoddá”, ale v beztriednej komunistickej utópii už teda rozhodne nie! No a roku 1989 sa už národný umelec Jan Werich nedožil.

Dožili sme sa ale my, a s ním konečne aj slobody. Dostali sme ju zdarma – za niekoľko zazvonení kľúčmi. A keďže zdarma, tak mnohí nadobudli dojem, že nemá žiadnu cenu. A s ako bezcennou šepletou sme s ňou aj zaobchádzali. V roku deväťdesiatom druhom sme zvolili Mečiara v deväťdesiatom štvrtom zas, v dvetisíc šiestom pre zmenu Fica a v dvetisíc dvanástom pre veľký úspech znova.

Dôsledky týchto našich rozhodnutí môžeme v živom prenose sledovať všade okolo seba dodnes.

Takže ako to vlastne so slobodou je?

Môžeme slobodne čítať a písať, čo len chceme. Ale nečítame nič a píšeme iba hlúposti nedotknuté pravopisom na sociálnych sieťach.

Môžeme sa slobodne vzdelávať pomocou internetu, alebo na akejkoľvek škole. Ale internet používame na šírenie klebiet, pavedy a výmyslov a školy na nakupovanie titulov.

Môžeme slobodne podnikať a živiť sa prácou vlastných rúk. Ale každý by najradšej sedel za stolom v korporáte, alebo štátnej správe.

Môžeme si slobodne zvoliť tých najlepších z nás, aby spravovali verejné záležitosti. Ale keď prídu voľby, zostávame sedieť doma, lebo vraj všetci sú rovnakí.

To fakt vyzerá, že slobody je pre nás škoda!

5/11/2021/

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.