fbpx
Nahrávam…

Pápež

QVIQVEQ

Jedenásteho uplynulo dvadsať rokov od pádu Newyorských mrakodrapov a dvanásteho k nám priletel na návštevu Svätý Otec František, čo prirodzene vyvoláva potrebu zamyslenia nad dobrom a zlom.

Takže. Vyše tritisíc mŕtvych z deväťdesiatich krajín. Civilisti, nevinné obete, strašné konce. Zhorenie zaživa, rozdrvenie troskami, roztrhanie výbuchom, pád z okna… Dobré, alebo zlé?

Zlé, zlé, zlé, povie každý, kto to počuje. Naozaj? Veď sme predsa na vlastné oči videli oslavy v uliciach niektorých miest, radosť v očiach ich obyvateľov. Čudné…

Alebo pápež. Starý, dobrotivý muž, vzdelaný, učiteľ, teológ, filozof. Ovláda niekoľko svetových jazykov. Hlása návrat k chudobe a láske. Nikdy nevyzýval k násiliu, boju, nenávisti. Dobré, alebo zlé?

No jasne dobré! A predsa sa nájdu aj u nás ľudia, ktorí ho prirovnávajú k tým, čo oslavovali pád mrakodrapov.

Kedy sa to stane, že človek prestane rozlišovať medzi dobrom a zlom? Alebo všetko záleží len od uhla pohľadu? Dobro a zlo neexistuje? Čo je pre jedného dobré, to je pre iného čisté zlo? Je toto vôbec možné?

Sága Star Wars v sedemdesiatych rokoch prišla s koncepciou temnej a svetlej strany Sily. Nijako výslovne to tam uvedené nie je, ale dá sa predpokladať, že každý začína na svetlej strane a niekto sa časom prepracuje k temnote. Asi nikto sa tam nenarodí ako maličký temný sithský lordík. Ale nájdeme tam prípad návratu z temnoty naspäť do svetla (síce na poslednú chvíľu, ale predsa…).

Na prelome milénia boli natočené ďalšie tri filmy, ktoré mali ambíciu ukázať, ako ten prechod od svetla k temnu vyzerá. Bohužiaľ – nedali to točiť Christopherovi Nolanovi a tak sme namiesto niečoho podobného Temnému rytierovi dostali nesúrodú trojicu najlepšie charakterizovanú slovami „infantilita”, „červená knižnica” a „akčné béčko s áčkovým rozpočtom”. 

Škoda.

Ak by ste chceli vidieť vieruhodnejší prerod, pozrite si radšej Jokera.

Ale filmy sú filmy a život je život.

V živote nikto vopred neplánuje skončiť ako sithský lord.

Niektorým sa to ale navzdory všetkému podarí.

Modlime sa za nich…

14/9/2021

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.