fbpx
Nahrávam…

Lasica

QVIQVEQ

Zomrel Pán Milan Lasica.

Reakcie na tento fakt môžu byť rôzne.

A aj sú.

Obdivuhodné však je, že hlúpych reakcií je zanedbateľná menšina.

Pán Lasica s Pánom Satinským nikdy nerobili politický humor ani satiru (aj navzdory tomu, čo si o tom myslí náš nevzdelaný predseda parlamentu). Napriek tomu ich bývalý režim zakázal. To sú tie ozajstné škody, ktoré napáchal. Rozvrátený ekonomický a hospodársky systém je možné obnoviť. Ale nikto nám už nikdy nevráti nenapísané hry a knihy, neodohrané predstavenia, neodsmiaty smiech. Tieto škody sú trvalé a neodstrániteľné.

Viete ako odhalíte kovaného boľševika?

Keď vám bude tvrdiť, že každý je nahraditeľný.

No – nikto nie je nahraditeľný. A ak kovanému boľševikovi umrie matka, tak to možno pochopí tiež. Pri Pánovi Lasicovi je to viacej zjavné. Švejk po atentáte na rakúskeho arcivojvodu Ferdinanda v Sarajeve povedal: „…von se Ferdinad nedá nahradit ňákým pitomou…”

Pán Lasica zomrel náhle, na javisku po dospievaní piesne Ja som optimista.

Mnohí to považujú za krásny koniec.

Nie je to tak.

Smrť je vždy hnusná a nádej je jedine v tom, že to možno nie je definitívny koniec.

Veril v to aj Pán Lasica, ale jeho náhly odchod ho obral o možnosť pripraviť sa na prechod z časnosti do večnosti o rozlúčke s najbližšími ani nehovoriac.

Ale pretože bol Pán Lasica veselý človek, isto by chcel, aby sa na neho spomínalo veselo.

Predstavte si napríklad, ako by to vyzeralo, keby pán Fico napísal o jeho smrti to, čo si naozaj myslí:

„Zomrel Milan Lasica, ktorý so Satinským a Filipom jednoducho podrývali budovanie rozvinutej socialistickej spoločnosti. Ja nikdy nebudem tvrdiť, že vtedy bolo všetko zlé, to jednoducho odomňa nebudete počuť. Ale od nich ste to počuli. No – priamo nie, ale domyslieť ste si to mohli. A preto bolo jednoducho správne zakázať ich. A mali ich jednoducho zakázať na dlhšie. Veď predsa – každý je nahraditeľný. Pozrite sa dnes tu máme nových, mladých ten stendap, či ako sa to volá, ten Ladižinský, to je jednoducho celkom vtipný človek. Čo povie to jednoducho sedí, nikto si nič domýšľať nemusí, mozog si jednoducho oddýchne a tak…

A aj tak som si pôsobenie Lasicu a Satinského jednoducho po roku 1989 ani nevšimol.

Nech odpočíva v pokoji, česť jeho pamiatke!”

19/7/2021

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.