fbpx
Nahrávam…
Energia

Energia

QVIQVEQ

Dnes si povieme niečo o energii. Najsamprv definícia. Skúsme použiť Wikipédiu: „ Energia (E) vo fyzike je schopnosť fyzikálnej sústavy konať prácu (W), čiže práca uložená vo fyzikálnej sústave. Inými slovami je to miera všetkých foriem pohybu hmoty.

No.

Ak skúsme hit dneška – umelú inteligenciu Copilot Bing – tak zistíme, že nie je o nič múdrejšia ako wiki. Dostaneme doslova to isté, čo nás privádza na myšlienku, že aj umelá inteligencia môže byť lenivá.

A tak skúsme rozšíriť otázku o dnes tak módny termín „temná.” Opýtali sme sa teda Copilota, čo je to temná energia: „Temná energia je zatiaľ (nie je exaktne zistená jej podstata) definovaná ako energia, ktorá je zodpovedná za dnešné zrýchľovanie rozpínania sa vesmíru. Toto zrýchľovanie bolo objavené pri meraní červeného posunu v spektrách vzdialených supernov.” Znova Wikipedia. Čím to asi je?

No ale poďme od filozofovania k praktickým veciam.

Ak by sme sa opýtali úplne náhodne vybraných ľudí na ulici úplne náhodne vybraného mesta otázku: „Aký spôsob výroby energie poznáte?,” asi  by sme dostali mnoho rozličných odpovedí. Z vody. Z ropy. Zo vzduchu. Z ohňa. Z koly a burgerov. Atakďalej.

Ktovie, či by sa našiel niekto, čo by správne odpovedal. Pretože všetky vyššieuvedené odpovede sú (pre niekoho možno prekvapujúco) nesprávne.

Správna odpoveď znie, že energiu vyrobiť nedokážeme. To môže byť pre mnohých ľudí šokujúca informácia. Ich šok bude pravdepodobne priamo úmerný výške faktúr za rôzne energie, ktoré musia každý mesiac platiť. Ale ani to nič nemení na jednoduchom fakte, že energiu (ktorá je podľa definície mierou všetkých foriem pohybu hmoty) a ani hmotu vyrobiť nedokážeme. A ďalší šok – hmotu a energiu nedokážeme ani zničiť!

„Počkať, počkať,” povie si poučený čitateľ, „ako to, že nedokážeme vyrobiť energiu? Veď celé dejiny ľudstva sú poznamenané strachom z nedostatku energie a bojom o jej zdroje. Ropa predsa mala dôjsť už pred tridsiatimi rokmi!”

To je pravda. Ale na výrobu hmoty a energie má monopol iba Boh.

No tak dobre – možno, že superstruny a jedenásťrozmerný priestor, ale to tu teraz nepleťme.

Existuje taký vtip, ktorý nás nasmeruje na koľaje vedúce k pravde.

To sa totiž v budúcnosti ľudstvu podarilo vytvoriť život úplne od začiatku v skúmavke. A tak pyšný človek zašiel za Bohom (alebo za tým jedenásťrozmerným priestorom) a povedal: „Prac sa voľakde, už Ťa nepotrebujeme. Už si vieme tvoriť život sami. Toto sme vyrobili presne tak ako Ty. Z prachu.” A podal Bohu (alebo tomu priestoru) skúmavku s novovytvoreným životom. Boh si to pozorne prezrel, a potom človeka láskavým hlasom pochválil: „Pekné, pekné. Si naozaj šikovný.” A dodal: „A dokázal by si to aj s vlastným prachom?”

A človek sa zahanbil a odišiel. Pretože vyrobiť život v skúmavke je rádovo jednoduchšie, ako vyrobiť hmotu, alebo energiu.

Ľudstvo dokáže iba premeniť jeden druh energie na iný. A to ešte so stratami!

Takže Slnko spôsobí, že tečú rieky. Človek na rieke postaví elektráreň a premení slnečnú energiu na elektrickú.

Slnko podporí rast pralesov. Tie popadajú do močiarov a vznikne uhlie a ropa. Človek z toho vyrobí benzín.

Po výbuchu supernovy vzniknú rádioaktívne prvky. Človek z nich zostaví jadrový reaktor, ním ohreje vodu, ktorá ohreje inú vodu, ktorá vytvorí paru, ktorá roztočí turbínu a tá vyrobí elektrinu.

Takmer všetka energia, ktorú ľudstvo využíva takto pochádza zo Slnka.

S výnimkou jadrovej, ktorá je zo supernovy.

To je jednoducho fakt, ako aj to, že celé dejiny ľudstva sú poznamenané strachom z nedostatku energie.

Už pračlovek sa bál, že mu vyhasne oheň.

V devätnástom storočí sa ľudia báli nedostatku uhlia (prečítajte si o tom verneovku Zmätok nad zmätok).

V sedemdesiatych rokoch nedostatku ropy.

Dnes je množstvo strachov takmer neobmedzené.

Ale ak nás dejiny niečo učia, tak je to to, že ľudstvo sa vždy dokáže vynájsť a prispôsobiť.

Preto aj odpoveď na nástojčivú otázku dneška: „Kedy už ľudstvo konečne zvládne riadenú temonukleárnu syntézu?” neznie tak ako v šesťdesiatych, sedemdesiatych, osemdesiatych, deväťdesiatych aj nultých rokoch, že: ,,Do štvrť storočia!,” ale: „Vtedy, keď to bude naozaj potrebné.” 

PS:

Ilustračný obrázok k tomuto článku vytvorila umelá inteligencia Crayon po zadaní: „Čistá energia.”

15/05/2024

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.